Het proces

Vergisten

Als basis voor onze Eau de Vie nemen we fruit dat lekker rijp is. Daarna wordt het fruit gewassen en gecontroleerd op rot of beschadigingen. Het fruit wordt daarna fijn gemalen tot een pulp. Hierna wordt er een beetje gist aan toegevoegd, waarna de gistcellen de suikers omzetten in alcohol. Om geen ongewenste bacteriën in de pulp te krijgen wordt er een waterslot geplaatst op het gistvat. Nadat het gistingsproces is afgelopen heeft de alcohol in de pulp een heerlijk fruitig aroma opgenomen; dit is de pure smaak van het fruit.

Destilleren

’s Ochtends vroeg wordt al voor dag en dauw de ketel opgestookt om hem op temperatuur te krijgen. Zodra de ketel op temperatuur is wordt de pulp hierin gegoten. De pulp in de ketel wordt langzaam opgewarmd; te snel kan de smaak nadelig beïnvloeden. In de ketel wordt gebruik gemaakt van de verschillende kookpunten van water en alcohol. Langzaam begint de alcohol zijn weg naar de uitloop te vinden. Na twee uur begint het te druppelen aan de uitloop van de ketel. De eerste druppels die er uit komen ruiken nog heel chemisch; dit is de voorloop. Deze wordt nog weggegooid. Hierna komt de middelloop; dit is het mooiste gedeelte van de alcohol. Zodra deze uit de ketel begint te lopen verspreid zich een heerlijke fruitige geur door de stokerij. De middelloop bestaat uit een aantal liters van 84% alcohol. Van deze middelloop wordt de Eau de Vie gemaakt.

Lageren

Zodra de Eau de Vie uit het fruit is gedestilleerd begint de lange periode van het lageren. Om de smaak nog te bevorderen wordt de Eau de Vie eerst nog voor minimaal een jaar in RVS vaten weggelegd. Hierna kan de Eau de Vie versneden worden met zuiver water tot de gewenste drinksterkte, ook wel het “huwelijk” genoemd. Alcohol en water moeten erg aan elkaar wennen, dit geeft een lichte reactie. De zes weken die hierna komen worden dan ook wel de ” witte broodsweken” genoemd. Hierna kan de Eau de Vie gebotteld worden. Ook kan de Eau de Vie in houten vaten gelagerd worden, meestal voor minimaal 3 jaar. De kleur en smaak van het hout veranderen de Eau de Vie en maken het zachter.